Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia23 czerwca 200818:24

Rolady śląskie

Rolady śląskie  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama

Jaka powinna być śląska rolada? Jakie mieć nadzienie? Sprawdź przepisy z Zabełkowa i Borucina.

Przepis na 6 porcji według Elfrydy Szewieczek z Zabełkowa

Składniki: 60 dag mięsa wołowego, pieprz, sól, mielone/befsztyk, pół świeżej papryki, olej do pieczenia, 1 kieliszek czystej wódki, 1 łyżka mąki, pół szklanki wody lub śmietany.

Sposób przyrządzania: Mięso wołowe pokroić na 6 plastrów. Plastry po obu stronach rozbić, by były miękkie i cienkie, posolić i popieprzyć. Mięso mielone rozgnieść z solą i pieprzem, podzielić na 6 części. Paprykę pokroić na paski. Porcję mięsa mielonego i pasek papryki zawinąć w wołowinę. Tak uformowaną roladę spiąć wykałaczkami lub owinąć nićmi. Gotowe rolady włożyć do brytfanny z rozgrzanym olejem, przykryć. Piec ok. 1 godziny na piecu. Na samym początku rolady obracać, aby mięso zarumieniło się z każdej strony (jeśli się tego nie zrobi odpowiednio  wcześnie, rolady nie uzyskają odpowiedniego koloru). Od czasu do czasu polewać wodą. Jeśli po godzinie mięso jest twarde, skropić rolady kieliszkiem czystej wódki. Po upieczeniu i ostygnięciu rolad wyjąć wykałaczki lub zdjąć nici.

Sos: tłuszcz przecedzić, dodać łyżkę mąki, pół szklanki wody lub śmietany i wymieszać.

Rolady po morawsku według receptury Kariny Gajdy z Borucina.

Składniki: mięso wołowe, najlepiej od Kretka z Krzanowic (z kilograma chudej wołowiny, tzw. mięsa roladowego, można zrobić do ośmiu rolad), 30 dag boczku, musztarda, sól, pieprz, nici.

Sposób przyrządzania: mięso pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm i rozklepać tłuczkiem, następnie posmarować musztardą, posypać szczyptą soli i pieprzu, położyć plasterek boczku, zwinąć w rulonik i owinąć nicią. W kastrolu (brytfannie) rozpuścić pół kostki margaryny aż do przyrumienienia. Dawniej używano smalcu. Poukładać rolady i zbrązowić ze wszystkich stron. Potem polać wodą lub winem, ale trzeba pamiętać, że do wołowiny tylko czerwonym. Następnie dusić około 1-1,5 godziny. Po wyjęciu czekać aż ostygną i wtedy rozwinąć z nici.

Sos: do półki szklanki wody ze śmietaną dać około 2 łyżki mąki, rozmieszać i wlać do wywaru z rolad, mieszać intensywnie fyrlokiem aż zawrze. Nie można tego robić, kiedy w brytfannie są rolady.

Na zdjęciach kolejno: Elfryda Szewieczek i jej rolady, Karina Gajda

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Aktualności17 kwietnia 202409:40

Wyczuwalny zapach gazu w Borucinie

Wyczuwalny zapach gazu w Borucinie - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. FB/OSP KSRG Krzanowice
Aktualności17 kwietnia 202409:46

3 maja w Raciborzu odbędzie się Bieg bez Granic

3 maja w Raciborzu odbędzie się Bieg bez Granic - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
OSiR, fot. arch. portalu/Qbik
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Aktualności17 kwietnia 202420:53

Jarmark kwiatów i muzyka filmowa w plenerze

Jarmark kwiatów i muzyka filmowa w plenerze - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Zamek Piastowski
Sport16 kwietnia 202418:55

Raciborscy minisiatkarze z sukcesem

Raciborscy minisiatkarze z sukcesem - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
opr. (greh), fot. Klub Siatkarski Racibórz
Reklama
Aktualności17 kwietnia 202409:55

Zwisający konar nad siłownią przy Zamkowej

Zwisający konar nad siłownią przy Zamkowej - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. arch. portalu
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Nasz Racibórz 29.03.2024
29 marca 202415:21

Nasz Racibórz 29.03.2024

Nasz Racibórz 22.03.2024
21 marca 202421:40

Nasz Racibórz 22.03.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.