Kozie sery z podraciborskiego Grimland’u
W jaki sposób możemy zapobiec grypie? Przede wszystkim dbając o swoją odporność. Dzięki naturalnym, pozbawionych chemii, produktom zwiększamy swoją odporność jednocześnie zapobiegając wielu chorobom. O zdrowych produktach z naturalnego gospodarstwa opowiada Paweł Grim, rolnik z Kornowaca.
Czy zastanawiałeś się kiedyś nad tym, czy człowiek może zabezpieczyć się przed grypą czy zwykłym przeziębieniem, szczególnie wiosną kiedy zakażeń jest najwięcej? Nikt z nas nie ma wpływu na zarażenie, jednak każdy z nas może zapobiegać. W jaki sposób? Przede wszystkim dbając o swoją odporność. Dzięki naturalnym, pozbawionych chemii, produktom zwiększamy swoją odporność jednocześnie zapobiegając wielu chorobom.
Czy aby na pewno produkty kupowane w sklepach mają w sobie wystarczającą ilość witamin i minerałów? Aby odpowiedzieć sobie na to pytanie wystarczy przeczytać etykietę przeciętnego jogurtu owocowego, czy sprawdzić pochodzenie mięsa pakowanego próżniowo. Człowiek nie może dostarczać organizmowi niezbędnych wartości odżywczych żywiąc się jedynie produktami ze sklepu, ponieważ w większości ich ilość jest znacznie okrojona.
Tezę tą potwierdza wielu lekarzy jak również liczne badania naukowe. Zacznijmy od warzyw i owoców. Czerwone, żółte i pomarańczowe owoce i warzywa kupowane w sklepie mają w sobie znacznie mniej beta-karotenu. Ziemniaki, papryka, porzeczki i pomidory są prawie całkowicie pozbawione witaminy C, bez której nasz organizm nie potrafi odpowiedni bronić się przed wirusami. Kolejnym argumentem, potwierdzającym brak wartości odżywczych, jest wynik szwajcarskich badań – zbadano różne warzywa i owoce pod kątem wartości odżywczej. Badania przeprowadzono w 1985 r. i w 2002 r. Na ich podstawie widać, że zawartość witamin i minerałów zmniejszyła się o kilkadziesiąt procent. Największy spadek zanotowano w odniesieniu do zawartości witaminy B6 w bananach -95%.
Kolejną grupą produktów, które warto kupować u rolników, czy z naturalnych gospodarstw jest mięso. Zwierzęta z takich gospodarstw żyją aktywnie, na świeżym powietrzu, dlatego ich mięso zawiera znacznie mniej tłuszczu. Mięso nie zawiera substancji chemicznych, ponieważ rolnicy nie mogą korzystać z antybiotyków – jedynie w przypadku poważnej choroby podaje się leki, i to najczęściej naturalne. Zarówno w udkach, piersiach drobiu i tuszach wieprzowych i wołowych, wykazano wyższy stopień zagęszczenia mięsa, jak również znacznie więcej kwasów omega-3, w porównaniu do odpowiedników z hodowli konwencjonalnej. Mięso ma więc nie tylko więcej wartości odżywczych ale również lepszy smak i aromat.
Również mleko i produkty mleczne z gospodarstw naturalnych są lepszej jakości od tych kupowanych w sklepie. Mleko powinno zawierać takie składniki jak: wapń, fosfor, potas oraz witaminy B i D – wszystkie te wartości ma w sobie te z gospodarstwa naturalnego, zaś sklepowe jest pozbawione większości, za to jest wysoko przetwarzane i pasteryzowane. Również jogurty naturalne warto kupować u rolników – te naturalne powstają z połączenia mleka i żywych kultur bakterii, te w sklepach często zawierają w sobie mleko w proszku i zagęstniki.
Jednym z naturalnych gospodarstw w Gminie Kornowac, jest „Grimland – Kornowac”. Gospodarze – Jolanta i Paweł Grim - prowadzą działalność rolniczą na około 20ha, na polach położonych w Pogrzebieniu i Kornowacu.
- Nasze gospodarstwo nie jest sprofilowane, nastawione na konkretną dziedzinę rolnictwa – zajmujemy się zarówno uprawą roślin jak i hodowlą zwierząt. Grunty na których pracujemy to 8ha pastwisk i niecałe drugie tyle łąk z których zbieramy trawę na siano. Na pozostałej ziemi uprawiamy jęczmień, pszenicę i owies. Oprócz zboża mamy też różnego rodzaju warzywa, jednak zajmują one znacznie mniejszą powierzchnię – opowiada Paweł Grim.
Zwierzęta z Grimland’u mają dostęp do pastwisk i wybiegów przez cały rok, a karmione są jedynie naturalnymi paszami. Hodowla opiera się przede wszystkim na chowaniu kóz, których jest około 40-stu. Agrobiznes opiera się głównie na produkcji różnego rodzaju kozich serów i mleka, a produkty można kupić m.in. na terenie Raciborza np. w sklepie Ecolandia w Galerii Srebrnej. Po za kozami, Grimowie hodują również świnie, cielaki, kurczaki oraz kury, dzięki którym mają świeże jajka. Celem prowadzonego przez Pawła i Jolantę jest produkcja wysokiej jakości produktów spożywczych, a sprzedaż opiera się głównie na serach i mleku.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany