Nasz Racibórz - Raciborski Portal Informacyjny i bezpłatny tygodnik drukowany. Wiadomości z Raciborza, aktualności, telewizja regionalna, ogłoszenia, baza firm, kultura, sport, biznes, zdrowie, noworodki i nieruchomości.
Zaloguj się | Zarejestruj się
Dzisiaj jest: sobota, 16 lutego 2019 r.Imieniny: Danuty, Daniela i Juliany
Styl życia
Region:
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:35 » komentarzy: 0

Lekarstwa różne domowe, dla ludzi bardzo potrzebne, które każdy może sobie zrobić

Na duszność, febrę codzienną, kolkę i purganie, czyli bąków puszczanie Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:33 » komentarzy: 0

Żur po raciborsku

W okresie postu w śląskiej kuchni powodzeniem cieszył się żur. Żur postny sporządzano na specjalnym zakwasie, który przygotowywano z litra letniej przegotowanej wody, dwudziestu dekagramów pszennej mąki razowej, ząbka czosnku, skórki razowego chleba, odrobiny cukru i soli. Mąkę wsypywano do kamiennego garnca zwanego bunclokiem, zalewano wodą, mieszano, dodawano roztarty czosnek, odrobinę soli i cukru oraz skórkę z razowego chleba. Garnek przykrywano płótnem lub gazą. Gdy żur ukisł miał smak kwaskowaty. Gotowano półtora litra wody, po czym wlewano szklankę żuru, okraszano usmażoną na margarynie cebulą. Doprawiano do smaku solą, czosnkiem, pieprzem. Do tego żuru podawano ziemniaki gotowane w całości. Źródło: Julita Ćwikła – etnograf z Muzeum w Raciborzu

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:32 » komentarzy: 0

O gotowaniu wieprzowiny w Raciborskiem

W tradycyjnym pożywieniu w Raciborskiem najbardziej popularna była gotowana wieprzowina. Pieczenie i smażenie mięs było znacznie rzadziej stosowane. Mięso wołowe, jako trudniej dostępne, spożywane było głównie z okazji świąt bądź wypadku losowego, kiedy zwierzę trzeba było dobić.

Więcej »
Reklama
Reklama
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:30 » komentarzy: 0

Raciborskie dania świąteczne

Charakterystyczne dla śląskiej kuchni są potrawy świąteczne, takie jak makowiec i siemieniotka. Na wigilijnym śląskim stole nie może zabraknąć potrawy sporządzonej z maku. Mak uważany był za symbol „tamtego” świata. Sprowadzał on na człowieka sen, przenosił go w „inny” świat. Dlatego maku używano najczęściej do sporządzenia potraw świątecznych i obrzędowych.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:28 » komentarzy: 0

O szkodliwych skutkach naczyń metalicznych w gospodarstwie zażywanych

Wydarzają się bardzo często nagłe w ludziach słabości, nagłe choroby lub nagła śmierć, których przyczyn ciężko nam jest dociec lub składamy je na inne okoliczności, które wcale nic do tego nie wpływają. Podlegają czasem ludzi defektom, których dawniej nie mieli, sami nie wiedząc, skąd im te przyszły.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:27 » komentarzy: 0

Lekarstwo na truciznę i jady wszelkie

Gdy kto zachwyci trucizny. Niech się zaraz napije masła rostopionego jak najwięcej, aż póki nie zwonituje [zwymiotuje] jak najprędzej, albo mleka słodkiego, albo oliwy, atego wszystkiego jak najwięcej i jak najprędzej być może, albo jakimkolwiek sposobem wonit niech poruszy, bo na tym zdrowie zawisło. Znaki zaś arszeniku wypitego te są; że pali jak świeca, począwszy od żołądka, w piersiach, aż do gardła (...). Źródło: Kalendarz uniwersalny (1750)

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:25 » komentarzy: 0

O własnościach win różnych

Między winami chrześcijańskimi najlepsze są te, co koło Grenady, Andaluzji, Walencji i Alikantu się rodzą. Do nich można przyłączyć i wino xeres zwane, od miasta tegoż imienia; arcy jest zdrowe dla miłej goryczy, którą ma w sobie.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:24 » komentarzy: 0

Ciekawości holenderskie

Sposób zrobienia w kilkanaście dni z młodego stare wino. Podczas lata, mianowicie na końcu miesiąca lipca, nalać butel szklaną młodym winem tłustym i przez piętnaście dni lub więcej wystawić go na słońce, na noc zaś wnosić go do piwnicy i w piasku trzymać. W piętnaście dni tak wyrobi i wzmocni się, jak gdyby piętnaście lat minęło. Źródło: Kalendarz Szylarskiego (1767)

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:23 » komentarzy: 0

Co by piwo nie kwaśniało

Włożyć do niego nasturcium, to jest rzeżuchy, albo jaje kurze świeże, co raz insze odmieniając, żeby zaś było łagodne i glancowane, dodać mu ósmą część słodu żytnego, nie więcej do jednego waru, a to dla schodu piwa z kadzi. Będzie bardzo wyborne, jeżeli go z drożdżami i w butelkach w ziemię zachowawszy przez miesiąc potrzymasz. Źródło: Kalendarz Kruszyńskiego (1775)

Więcej »
Reklama
Reklama
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:21 » komentarzy: 0

Jak upić się prędka i prędko wytrzeźwieć

Pokrzyk, po łacinie mandragora ziele, mające owoc jak laskowy orzech, których łupiny warząc w wodzie, aż zaczerwienieje; wino nią zmięszane przyczyną jest prędkiego upicia. Toż ziele moczone albo warzone i jakkolwiek zażywane, sen i upicie bez szkodzenia sprawuje. Wytrzeźwi się prędko, kto ocet pije, kapustę je kwaśną albo słodkie pierniki. Jeżeli dudek zaśpiewa niż macica pąpie wypuści, tego roku wina urodzajne. Źródło: Kalendarz Duńczewskiego mniejszy (1751)

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:20 » komentarzy: 0

Jak pić, a się nie upić

Wycisnąć soku z głąbiów białych i z jabłek granatowych cierpkich, każdego części dwie równe, octu część jednę, warzyć wszystko razem, żeby stał się syrop, którego zażyć uncją, to jest łutów dwa, przed piciem wina.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:15 » komentarzy: 0

Jak pijakom wódkę obrzydzić

Do gorzałki lub innego trunku wpuścić krwi karpiowej, umięszawszy dobrze, dać wypić. Albo: rybki śliżyki zwane namoczyć żywo w gorzałce, a wyjąwszy dać wypić. Insi radzą moczyć w trunku, jakim się pijak kontentuje, węgorza albo żabę, albo kroplę, a najwięcej dwie wpuścić w trunek krwi spod gardła węgorza.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 17:12 » komentarzy: 0

Z przepisów babci - herbatka przeciwkaszlowa

Przeciw kaszlowi zalecają lekarze herbatę ze słomy owsianej, którą przecież, zwłaszcza na wsi, każdy ma pod ręką.

Więcej »
Reklama
Partnerzy portalu
  • Dentica 24
  • ostrog.net
  • Szpital Rejonowy w Raciborzu
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa
  • Apteka w sieci
  • PGL DOM Sp. z o.o.
  • PWSZ w Raciborzu
  • Zajazd Biskupi
  • Kampka
  • Margomedia - studio graficzne, projektowanie stron internetowych, reklama, druk
  • Ciepły dom
  • USG Ostrowicz
  • Hotel Racibor
Numery archiwalne
Pokaż listę wszystkich numerów »
Numer archiwalny Nasz Racibórz 7-2019-[521]
Nasz Racibórz 7-2019-[521]
dodano: 15.02.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 6-2019-[520]
Nasz Racibórz 6-2019-[520]
dodano: 13.02.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 5-2019-[519]
Nasz Racibórz 5-2019-[519]
dodano: 01.02.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 4-2019-[517]
Nasz Racibórz 4-2019-[517]
dodano: 25.01.2019
Reklama
Reklama
Dziś w Raciborzu
sobota | 16 lutego 2019 | 01:48
0.0°C
zamglenie
wiatr słaby 3.6 m/s
z kierunku północno-wschodniego
Ciśnienie:1032 hpa
Wilgotność:84%
Wschód słońca:06:56
Zachód słońca:17:06
niedziela
17.02.2019
6.2°C
-1.3°C
poniedziałek
18.02.2019
6.8°C
-2.1°C
wtorek
19.02.2019
4.0°C
-1.0°C
Partnerzy portalu
Najnowsze oferty
Zobacz wszystkie
Reklama
Reklama
Tygodnik Nasz Racibórz
największy regularny nakład w powiecie raciborskim.
Co piątek w ponad stu punktach i największych zakładach pracy 10-13 tysięcy egzemplarzy gazety!
Kliknij i Czytaj wydanie cyfrowe »
Reklama
Noworodki
Pokaż wszystkie »
Klara Jurkowska
12 lutego 2019, godz. 19:58
Klara Jurkowska
Klara Jurkowska urodziła się 27 stycznia 2019. O narodzinach córeczki informują rodzice Beata i Grzegorz. Klara waży 3420 gram i mierzy 55 cm.
zobacz więcej »
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Akronis | Aktualności | Biznes | Co to jest konto prenumeratora? | Drukarnia NaszRaciborz.pl | Ekologia | Felietony | Filmy | Baza firm | Foto na płótnie | Głubczyce | Gotowanie | Grud | Historia | Kącik dietetyka | Kontakt i reklama | Książki | Kultura i edukacja | Metamorfozy | Moda & uroda | Motoryzacja | Nabór do przedszkoli | Raciborski Rynek Nieruchomości | Noworodki | Raciborski Bazar | Ogłoszenia urzędowe | Patrol24 | PGL DOM | PK Racibórz | Polityka PRYWATNOŚCI oraz dot. plików cookies | PRD | Raciborska Telewizja Kablowa | Raciborskie drogi do polskości | Rafako | Regulamin | SM Nowoczesna | Sport | Strony Partnerskie | Styl życia | Szpital Rejonowy | Telegraf | Turystyka | Wiara | Zdrowie | Zwierzęta
Projekt i wykonanie © Margomedia Sp. z o.o.
Klauzula informacyjna RODO - polityka prywatności.
Ta witryna internetowa wykorzystuje technologię plików cookie (tzw. "ciasteczek") w celu: administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług, w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). W tym przypadku, cookie przechowuje informację o unikalnym identyfikatorze sesji. "Ciasteczka" nie przechowują danych prywatnych dotyczących użytkownika, takich jak: imię, nazwisko, hasło, lokalizacja lub adres IP. Zamykając poniższe okienko, automatycznie wyrażasz zgodę na wysyłanie cookies do Twojej przeglądarki. Wtedy też, okienko z tą informacją nie będzie pojawiać się ponownie. Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Przejdź do serwisu