Nasz Racibórz - Raciborski Portal Informacyjny i bezpłatny tygodnik drukowany. Wiadomości z Raciborza, aktualności, telewizja regionalna, ogłoszenia, baza firm, kultura, sport, biznes, zdrowie, noworodki i nieruchomości.
Zaloguj się | Zarejestruj się
Dzisiaj jest: piątek, 22 marca 2019 r.Imieniny: Benedykta, Lubomiry i Lubomira
Styl życia
Region:
Styl życia » Historia » 08 czerwca 2008, godz. 23:06 » komentarzy: 0

Hotelarstwo górnośląskie sprzed półtorej wieku

Dr Friedrich Weidemann był w swoim czasie znanym człowiekiem; w latach czterdziestych XIX stulecia zajmował stanowisko komisarza sądowego przy Królewskim Wyższym Sądzie Krajowym w Raciborzu, obsługującym od 1817 roku całą Rejencję Opolską, czyli Górny Śląsk. Przybyły do południowo-wschodniej prowincji Prus z głębi Niemiec należał do tych nieszczęśliwych urzędników i oficerów, którzy w listach do znajomych jakby mimochodem skarżyli się „obecnie rzucony na Górny Śląsk” (jetzt in Oberschlesien geworfen). O krytycznym obrazie hotelarstwa górnośląskiego sprzed półtora wieku w tekście nieżyjącego już raciborskiego historyka dr. Ryszarda Kincla (z archiwum Ziemi Raciborskiej)

Więcej »
Styl życia » Historia » 08 czerwca 2008, godz. 23:00 » komentarzy: 0

Wyprawa po złoto Sędziwoja

Polskie poselstwo odebrało tu kandydatkę na żonę Mieszka I, alchemik Sędziwój próbował przerobić w złoto zwykły metal, Beethoven komponował swoje symfonie, a Franciszek Liszt spędził dwa urocze tygodnie ze swoją kochanką. Zaledwie trzy zamki ziemi opawskiej kuszą swoją historią, wspaniałą architekturą i bogatymi wnętrzami. O najciekawszych pałach ziemi opawskiej pisze Grzegorz Wawoczny.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:30 » komentarzy: 0

Grochówka wojskowa wedle receptury stosowanej w Śląskim Oddziale Straży Granicznej w Raciborzu

Co sprawia, że wojskowa grochówka jest lepsza od każdej innej? Duży kocioł i drewno na podpałkę - twierdzą w Śląskim Oddziale Straży Granicznej. Dobrą grochówkę można ugotować według różnych receptur. Każdy rejon Polski ma swoją. W Raciborzu dodaje się dużo wędzonek. Na przygotowaniem zupy czuwał kpt. Piotr Neumann.

Więcej »
Reklama
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:29 » komentarzy: 0

Polędwica z jelenia ze śliwkami, przepis Rudolfa Klimka z Rud

Mięso z jelenia należy przez przynajmniej dwa dni marynować (bejcować) w marynacie przygotowanej z oleju roślinnego, czerwonego wytrawnego wina, warzyw, tymianku, jałowca i vegety. Przed smażeniem na oleju polędwicę posolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką. Śliwki w occie należy przysmażyć na oleju po czym położyć na usmażoną polędwicę.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:28 » komentarzy: 0

Schab z dzika faszerowany czosnkiem i słoniną

Składniki: 1 kg schabu z dzika, 10 dag masła, 2 główki czosnku,10 dag słoniny wędzonej, 0,5 kg marchwi, 20 dag pietruszki korzennej, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Przepis leśniczego Alfreda Poloczka z Nędzy

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:27 » komentarzy: 0

Kaczka z jarzynami według receptury Doroty Kuczery z Owsiszcz

Składniki: kaczka, 1 cebula, 1 jabłko, 2 pietruszki, pół selera, woda, sól. Sposób przyrządzania: Kaczkę umyć. W środku i na zewnątrz oprószyć ją solą. Do środka włożyć cebulę, jabłko, pietruszkę i ćwiartkę selera. Kaczkę piersią w dół (tam mięso jest najtwardsze) włożyć do brytfanny. Do brytfanny wlać 250 ml wody. Wokół kaczki ułożyć resztę warzyw. Brytfannę przykryć i włożyć do piekarnika. W temperaturze 220 stopni C piec kaczkę 1,5 godziny do momentu aż przybierze złoty kolor. W trakcie pieczenia obracać kaczkę trzy razy i każdą jej część polewać tłuszczem z brytfanny. Kaczkę kroimy wówczas, gdy trochę ostygnie.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:26 » komentarzy: 0

Wędzonka według przepisu Krystyny Lamczyk z Tworkowa

Składniki: mięso, na przykład 1 kg wieprzowej łopatki. Zalewa (zwana lagą): 3 l wody, 3 ząbki czosnku, 3 kuleczki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól (na osolonej wodzie swobodnie musi pływać surowe jajko).

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:25 » komentarzy: 0

Pieczeń wieprzowa według receptury Alicji Kokot z Chałupek

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego, 2 listki laurowe, 3 kuleczki ziela angielskiego, sól, pieprz, tłuszcz (łyżka smalcu i łyżka margaryny), pół cebuli, 1 ząbek czosnku.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:24 » komentarzy: 0

Rolady śląskie

Jaka powinna być śląska rolada? Jakie mieć nadzienie? Sprawdź przepisy z Zabełkowa i Borucina.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:24 » komentarzy: 0

Krupnioki według Maksymiliana Raczka z Krzyżanowic

Krupnioki czarne
Składniki: 1 kg kaszy jęczmiennej, 20 dag wątroby wieprzowej, 30 dag pachwiny, 10 dag skórki z podgardla, 1,5 kg płuc, 20 dag tłuszczu, 1 l krwi, 15 dag soli, 2 dag pieprzu, 2 średniej wielkości cebule, osłonki wieprzowe.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:22 » komentarzy: 0

Świniak pieczony według Zbigniewa Nasieniaka

Obrobione zwierzę jest nastrzykiwane solanką i masowane. Do wnętrza dodawany jest farsz składający się z kaszy gryczanej, mięsa wieprzowego, pieczarek, marchwi i cebuli. Brzuch jest następnie zaszywany. Pieczenie w temperaturze 95 stopni C trwa dwanaście godzin

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:21 » komentarzy: 0

Szynka w całości (bez kości), tak zwana Kratka od Zbigniewa Nasieniaka

Składniki: szynka w całości bez kości, peklosól, przyprawa Suhner, cebula w płynie (solanka). Szynkę nastrzykuje się solanką i masuje w próżni. Piecze się w całości przez osiem godzin. Podaje z pieczoną kapustą.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:20 » komentarzy: 0

Zajączki – kajzebraty od Zbigniewa Nasieniaka

Składniki: mięso wieprzowe lub wołowe, cebula, przyprawy smakowe. Mięso należy zmielić i doprawić przyprawami. Porcje owija się w siatkę tłuszczową pobieraną z żołądka zwierząt. Tak przygotowane piecze się na oleju lub smalcu.

Więcej »
Reklama
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:18 » komentarzy: 0

Kiełbasa śląska od Ernestyna Janety

Składniki: mięso wieprzowe klasy I, II, III, woda lub lód, pieprz naturalny, kolender, czosnek świeży, jelita.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:17 » komentarzy: 0

Salceson czarny krwisty od Ernestyna Janety

Składniki: głowa wieprzowa, nóżki wieprzowe, skórki wieprzowe, serca, podgardle, skrawki i obrzynki mięsa, sól, pieprz mielony, ziele angielskie, liść laurowy, krew ,osłonka z żołądka lub pęcherza wieprzowego albo wołowego.

Więcej »
Partnerzy portalu
  • Dentica 24
  • ostrog.net
  • Szpital Rejonowy w Raciborzu
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa
  • Ochrona Partner Security
  • PGL DOM Sp. z o.o.
  • PWSZ w Raciborzu
  • Zajazd Biskupi
  • Kampka
  • Margomedia - studio graficzne, projektowanie stron internetowych, reklama, druk
  • Ciepły dom
  • USG Ostrowicz
  • Hotel Racibor
Numery archiwalne
Pokaż listę wszystkich numerów »
Numer archiwalny Nasz Racibórz 12-2019-[526]
Nasz Racibórz 12-2019-[526]
dodano: 21.03.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 11-2019-[525]
Nasz Racibórz 11-2019-[525]
dodano: 14.03.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 10-2019-[524]
Nasz Racibórz 10-2019-[524]
dodano: 07.03.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 9-2019-[523]
Nasz Racibórz 9-2019-[523]
dodano: 28.02.2019
Reklama
Dziś w Raciborzu
piątek | 22 marca 2019 | 00:55
5.6°C
lekkie zachmurzenie
wiatr słaby 1.5 m/s
z kierunku północno-wschodniego
Ciśnienie:1033 hpa
Wilgotność:86%
Wschód słońca:05:46
Zachód słońca:18:01
sobota
23.03.2019
15.0°C
0.4°C
niedziela
24.03.2019
10.1°C
2.1°C
poniedziałek
25.03.2019
7.3°C
2.3°C
Partnerzy portalu
Najnowsze oferty
Zobacz wszystkie
Tygodnik Nasz Racibórz
największy regularny nakład w powiecie raciborskim.
Co piątek w ponad stu punktach i największych zakładach pracy 10-13 tysięcy egzemplarzy gazety!
Kliknij i Czytaj wydanie cyfrowe »
Noworodki
Pokaż wszystkie »
Jagoda Hoinca
19 lutego 2019, godz. 14:19
Jagoda Hoinca
Jagoda Hoinca urodziła się 5 lutego 2019. O narodzinach córeczki informują rodzice Agata i Michał. Jagoda waży 2880 gram i mierzy 52 cm.
zobacz więcej »
Akronis | Aktualności | Biznes | Co to jest konto prenumeratora? | Drukarnia NaszRaciborz.pl | Ekologia | Felietony | Filmy | Baza firm | Foto na płótnie | Głubczyce | Gotowanie | Grud | Historia | Kącik dietetyka | Kontakt i reklama | Książki | Kultura i edukacja | Metamorfozy | Moda & uroda | Motoryzacja | Nabór do przedszkoli | Raciborski Rynek Nieruchomości | Noworodki | Raciborski Bazar | Ogłoszenia urzędowe | Patrol24 | PGL DOM | PK Racibórz | Polityka PRYWATNOŚCI oraz dot. plików cookies | PRD | Raciborska Telewizja Kablowa | Raciborskie drogi do polskości | Rafako | Regulamin | SM Nowoczesna | Sport | Strony Partnerskie | Styl życia | Szpital Rejonowy | Telegraf | Turystyka | Wiara | Zdrowie | Zwierzęta
Projekt i wykonanie © Margomedia Sp. z o.o.
Klauzula informacyjna RODO - polityka prywatności.
Ta witryna internetowa wykorzystuje technologię plików cookie (tzw. "ciasteczek") w celu: administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług, w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). W tym przypadku, cookie przechowuje informację o unikalnym identyfikatorze sesji. "Ciasteczka" nie przechowują danych prywatnych dotyczących użytkownika, takich jak: imię, nazwisko, hasło, lokalizacja lub adres IP. Zamykając poniższe okienko, automatycznie wyrażasz zgodę na wysyłanie cookies do Twojej przeglądarki. Wtedy też, okienko z tą informacją nie będzie pojawiać się ponownie. Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Przejdź do serwisu