Nasz Racibórz - Raciborski Portal Informacyjny i bezpłatny tygodnik drukowany. Wiadomości z Raciborza, aktualności, telewizja regionalna, ogłoszenia, baza firm, kultura, sport, biznes, zdrowie, noworodki i nieruchomości.
Zaloguj się | Zarejestruj się
Dzisiaj jest: środa, 19 czerwca 2019 r.Imieniny: Gerwazego, Protazego i Sylwii
Gotowanie
Region:
Kuchnia rosyjska - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
Styl życia » Gotowanie » 08 maja 2009, godz. 10:48 » komentarzy: 0

Kuchnia rosyjska

Pełna fantazji kuchnia rosyjska od dawna słynie jako jedna z najlepszych i najbardziej urozmaiconych. Obok słowiańskich tradycji można w niej dostrzec wpływy zakaukaskie, niemieckie i francuskie, tworzące wspólnie harmonijną całość. Surowość klimatu sprawiła, że dominują tu dania wysokokaloryczne, których przykładem są typowe rosyjskie zupy - na rosole, z wywarem jarzynowym, sutą zasmażką i nieodłączną śmietaną.

Więcej »
Kuchnia niemiecka - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
Styl życia » Gotowanie » 21 lutego 2009, godz. 14:19 » komentarzy: 0

Kuchnia niemiecka

Burzliwe dzieje księstw niemieckich przyczyniły się do powstania odrębności kulinarnych w poszczególnych regionach kraju. Północ Niemiec charakteryzuje kuchnia ciężka i wysokokaloryczna, pas od Saksonii po Westfalię - bogactwo i różnorodność potraw, południe zaś - kuchnia lekka.

Więcej »
W kuchyni u morawske hospodyni - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
Styl życia » Gotowanie » 03 stycznia 2009, godz. 17:59 » komentarzy: 0

W kuchyni u morawske hospodyni

Trzydzieści pięć prostych przepisów na smaczne dania przygotowywane od dziesiątek lat w morawskich wioskach powiatu raciborskiego. Sprawdź, co to belineluft i zista.

Więcej »
Reklama
Styl życia » Gotowanie » 26 września 2008, godz. 14:35 » komentarzy: 0

Langosze z Owsiszcz

Langosze, zwane też węgierskimi plackami, są popularne w podraciborskich przygranicznych wsiach, m.in. w Owsiszczach w gminie Krzyżanowice. Uwielbiają je Słowacy. Danie nie jest trudno zrobić, a jako przekąska może wprawić naszych wieczornych gości w zachwyt.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 19 września 2008, godz. 14:07 » komentarzy: 0

Tworkowskie kiszenie

We wsi dbają o pielęgnowanie starych tradycji. W tym tygodniu odbyło się tu kiszyni (kiszenie) kapusty.

Więcej »
Słodkości z Borucina - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
Styl życia » Gotowanie » 27 lipca 2008, godz. 23:42 » komentarzy: 0

Słodkości z Borucina

Gmina Krzanowice słynie z wyśmienitej morawskiej kuchni, ale nie tylko z rolady, klusek i zeli, lecz również ze słodkości.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:30 » komentarzy: 0

Grochówka wojskowa wedle receptury stosowanej w Śląskim Oddziale Straży Granicznej w Raciborzu

Co sprawia, że wojskowa grochówka jest lepsza od każdej innej? Duży kocioł i drewno na podpałkę - twierdzą w Śląskim Oddziale Straży Granicznej. Dobrą grochówkę można ugotować według różnych receptur. Każdy rejon Polski ma swoją. W Raciborzu dodaje się dużo wędzonek. Na przygotowaniem zupy czuwał kpt. Piotr Neumann.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:29 » komentarzy: 0

Polędwica z jelenia ze śliwkami, przepis Rudolfa Klimka z Rud

Mięso z jelenia należy przez przynajmniej dwa dni marynować (bejcować) w marynacie przygotowanej z oleju roślinnego, czerwonego wytrawnego wina, warzyw, tymianku, jałowca i vegety. Przed smażeniem na oleju polędwicę posolić, posypać pieprzem i oprószyć mąką. Śliwki w occie należy przysmażyć na oleju po czym położyć na usmażoną polędwicę.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:28 » komentarzy: 0

Schab z dzika faszerowany czosnkiem i słoniną

Składniki: 1 kg schabu z dzika, 10 dag masła, 2 główki czosnku,10 dag słoniny wędzonej, 0,5 kg marchwi, 20 dag pietruszki korzennej, zioła prowansalskie, sól, pieprz. Przepis leśniczego Alfreda Poloczka z Nędzy

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:27 » komentarzy: 0

Kaczka z jarzynami według receptury Doroty Kuczery z Owsiszcz

Składniki: kaczka, 1 cebula, 1 jabłko, 2 pietruszki, pół selera, woda, sól. Sposób przyrządzania: Kaczkę umyć. W środku i na zewnątrz oprószyć ją solą. Do środka włożyć cebulę, jabłko, pietruszkę i ćwiartkę selera. Kaczkę piersią w dół (tam mięso jest najtwardsze) włożyć do brytfanny. Do brytfanny wlać 250 ml wody. Wokół kaczki ułożyć resztę warzyw. Brytfannę przykryć i włożyć do piekarnika. W temperaturze 220 stopni C piec kaczkę 1,5 godziny do momentu aż przybierze złoty kolor. W trakcie pieczenia obracać kaczkę trzy razy i każdą jej część polewać tłuszczem z brytfanny. Kaczkę kroimy wówczas, gdy trochę ostygnie.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:26 » komentarzy: 0

Wędzonka według przepisu Krystyny Lamczyk z Tworkowa

Składniki: mięso, na przykład 1 kg wieprzowej łopatki. Zalewa (zwana lagą): 3 l wody, 3 ząbki czosnku, 3 kuleczki ziela angielskiego, 1 liść laurowy, sól (na osolonej wodzie swobodnie musi pływać surowe jajko).

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:25 » komentarzy: 0

Pieczeń wieprzowa według receptury Alicji Kokot z Chałupek

Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego, 2 listki laurowe, 3 kuleczki ziela angielskiego, sól, pieprz, tłuszcz (łyżka smalcu i łyżka margaryny), pół cebuli, 1 ząbek czosnku.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:24 » komentarzy: 0

Rolady śląskie

Jaka powinna być śląska rolada? Jakie mieć nadzienie? Sprawdź przepisy z Zabełkowa i Borucina.

Więcej »
Reklama
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:24 » komentarzy: 0

Krupnioki według Maksymiliana Raczka z Krzyżanowic

Krupnioki czarne
Składniki: 1 kg kaszy jęczmiennej, 20 dag wątroby wieprzowej, 30 dag pachwiny, 10 dag skórki z podgardla, 1,5 kg płuc, 20 dag tłuszczu, 1 l krwi, 15 dag soli, 2 dag pieprzu, 2 średniej wielkości cebule, osłonki wieprzowe.

Więcej »
Styl życia » Gotowanie » 23 czerwca 2008, godz. 18:22 » komentarzy: 0

Świniak pieczony według Zbigniewa Nasieniaka

Obrobione zwierzę jest nastrzykiwane solanką i masowane. Do wnętrza dodawany jest farsz składający się z kaszy gryczanej, mięsa wieprzowego, pieczarek, marchwi i cebuli. Brzuch jest następnie zaszywany. Pieczenie w temperaturze 95 stopni C trwa dwanaście godzin

Więcej »
Partnerzy portalu
  • Dentica 24
  • ostrog.net
  • Szpital Rejonowy w Raciborzu
  • Spółdzielnia Mieszkaniowa
  • Ochrona Partner Security
  • PGL DOM Sp. z o.o.
  • PWSZ w Raciborzu
  • Zajazd Biskupi
  • Kampka
  • Margomedia - studio graficzne, projektowanie stron internetowych, reklama, druk
  • Ciepły dom
  • USG Ostrowicz
  • Hotel Racibor
Numery archiwalne
Pokaż listę wszystkich numerów »
Numer archiwalny Nasz Racibórz 23-2019-[537]
Nasz Racibórz 23-2019-[537]
dodano: 14.06.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 22-2019-[536]
Nasz Racibórz 22-2019-[536]
dodano: 07.06.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 21-2019-[535]
Nasz Racibórz 21-2019-[535]
dodano: 07.06.2019
Numer archiwalny Nasz Racibórz 20-2019-[534]
Nasz Racibórz 20-2019-[534]
dodano: 23.05.2019
Reklama
Dziś w Raciborzu
środa | 19 czerwca 2019 | 15:27
26.5°C
lekkie zachmurzenie
wiatr słaby 3.6 m/s
z kierunku północno-wschodniego
Ciśnienie:1013 hpa
Wilgotność:61%
Wschód słońca:04:36
Zachód słońca:20:59
czwartek
20.06.2019
28.4°C
17.7°C
piątek
21.06.2019
24.3°C
16.3°C
sobota
22.06.2019
22.1°C
16.7°C
Partnerzy portalu
  • Dentica
  • Euro Group
  • Roman Weiser
  • Nasz Racibórz - Nasza ekologia
  • Materiały RTK
  • Drukarnia
  • PWSZ Racibórz
  • Agencja SCG
Najnowsze oferty
Zobacz wszystkie
Tygodnik Nasz Racibórz
największy regularny nakład w powiecie raciborskim.
Co piątek w ponad stu punktach i największych zakładach pracy 10-13 tysięcy egzemplarzy gazety!
Kliknij i Czytaj wydanie cyfrowe »
Noworodki
Pokaż wszystkie »
Maksymilian Winch
02 czerwca 2019, godz. 10:51
Maksymilian Winch
Maksymilian Winch urodził się 19 maja 2019. O narodzinach synka informują rodzice Ewelina i Tomasz. Maksymilian waży 3760 gram i mierzy 58 cm.
zobacz więcej »
Regulamin | Kontakt i reklama | Raciborska Telewizja Kablowa | Polityka PRYWATNOŚCI oraz dot. plików cookies | Akronis | Aktualności | Biznes | Drukarnia NaszRaciborz.pl | Ekologia | Felietony | Filmy | Baza firm | Foto na płótnie | Głubczyce | Gotowanie | Grud | Historia | Kącik dietetyka | Książki | Kultura i edukacja | Metamorfozy | Moda & uroda | Motoryzacja | Nabór do przedszkoli | Raciborski Rynek Nieruchomości | Noworodki | Raciborski Bazar | Ogłoszenia urzędowe | Patrol24 | PGL DOM | PK Racibórz | PRD | Raciborskie drogi do polskości | Rafako | SM Nowoczesna | Sport | Strony Partnerskie | Styl życia | Szpital Rejonowy | Telegraf | Turystyka | Wiara | Zdrowie | Zwierzęta
Projekt i wykonanie © Margomedia Sp. z o.o.
Klauzula informacyjna RODO - polityka prywatności.
Ta witryna internetowa wykorzystuje technologię plików cookie (tzw. "ciasteczek") w celu: administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług, w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). W tym przypadku, cookie przechowuje informację o unikalnym identyfikatorze sesji. "Ciasteczka" nie przechowują danych prywatnych dotyczących użytkownika, takich jak: imię, nazwisko, hasło, lokalizacja lub adres IP. Zamykając poniższe okienko, automatycznie wyrażasz zgodę na wysyłanie cookies do Twojej przeglądarki. Wtedy też, okienko z tą informacją nie będzie pojawiać się ponownie. Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Przejdź do serwisu