Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia19 marca 201915:05

Sekrety herbaty rooibos

Sekrety herbaty rooibos - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów na całym świecie. Wiele jej odmian cenionych jest za swoje właściwości prozdrowotne. Jedną z ciekawszych jest herbata rooibos, która pochodzi z terenów południowej Afryki. Jakie właściwości ma taka herbata? Jak ją zaparzać?

Herbata rooibos – co warto o niej wiedzieć?

Sama herbata jest znana od tysięcy lat, ale co ciekawe rooibos w Europie ma stosunkowo krótką historię. Ta odmiana na Starym Kontynencie znana jest dopiero od około 100 lat. Jej smak jest łagodny i słodkawy. Jest to zasługa niskiego stężenia garbników, które odpowiadają za goryczkę wyczuwalną w wielu innych gatunkach herbat. Herbata ta ma lekko brązowy kolor porównywany do koloru bursztynu. Zawiera w sobie wiele przeciwutleniaczy, które dobrze wpływają na stan naszego organizmu i pozwalają zwalczać wolne rodniki. Picie tej herbaty zaleca się również osobom mającym problemy z wysokim ciśnieniem czy cukrzycą. Herbata rooibos ma także korzystny wpływ na układ krwionośny, a także na wygląd naszej skóry. Dlaczego jeszcze warto pić herbatę rooibos, można dowiedzieć się z artykułu Herbata rooibos – odkryj jej właściwości i działanie.

Rooibos

Jak wspominano już wcześniej rooibos to napar pochodzący z górskich terenów RPA. Do jego produkcji wykorzystuje się liście czerwonokrzewu afrykańskiego (łac. Aspalathus linearis). Jest to krzew, który przystosował się bardzo trudnych warunków, jakie panują w górach – suchej i piaszczystej gleby. Jej wysokość dochodzi do 1,5 metra, a podłużne i wąskie liście przypominają igły.

Jak prawidłowo przygotować herbatę rooibos?

Podobnie jak w przypadku innych herbat, tak również przy parzeniu rooibos należy prawidłowo postępować, aby uzyskać napar, który zachowa wszystkie swoje właściwości. Jak zatem parzyć taką herbatę? Do zaparzania rooibos należy stosować wodę o temperaturze ok. 95 stopni Celsjusza. Łyżeczkę herbaty należy parzyć ok. 4-5 minut. Zaleca się zaparzanie tej herbaty przy pomocy specjalnych filtrów, gdyż jest ona cięta bardzo drobno, co może powodować, że liście będą przedostawać się przez sitka o grubszych oczkach. Z uwagi na to, że herbata ta nie zawiera w sobie kofeiny można ją pić praktycznie przez cały dzień, nawet po południu i pod wieczór – nie będzie powodować problemów z zasypianiem. Przeczytaj więcej na temat właściwości i sposobu parzenia rooibos na herbata.info.

Autor: artykuł partnera, k.zdrojewska@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Nasz Racibórz 29.03.2024
29 marca 202415:21

Nasz Racibórz 29.03.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.