Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności27 czerwca 201915:49

Gotował dla szejka i na diamentowy jubileusz królowej Elżbiety. Wczoraj odwiedził Rudyszwałd

Gotował dla szejka i na diamentowy jubileusz królowej Elżbiety. Wczoraj odwiedził Rudyszwałd - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Krzyżanowice:

Michał Bałazy z Jastrzębia Zdroju, chef, executive chef, influencer, konferansjer, Ambasador Kulinarny Polski, specjalista kuchni włoskiej, francuskiej, polskiej, Bałkanów oraz fusion, który gotował dla prezydentów, szejka Nassera bin Hamad Al Khalifa z Bahrajnu oraz oraz podczas obchodów Diamentowego Jubileuszu Panowania Jej Wysokości Królowej Elżbiety II wczoraj odwiedził Rudyszwałd. Tym razem tworzył smaki z polskimi i czeskimi gospodyniami. Nie krył uznania dla ich umiejętności.

Spotkanie odbyło się w ramach projektu „Bezpieczny, aktywny i zdrowy senior”, obejmującego serię wydarzeń, warsztatów i spotkań o tematyce kulinarnej, zdrowotnej i bezpieczeństwa dla osób po 50. roku życia. Grupą docelową przedsięwzięcia byli seniorzy z Polskiego Związku Emerytów Rencistów i Inwalidów z Chałupek, Krzyżanowic i Tworkowa, członkinie Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Krzyżanowice oraz ich odpowiedniki po stronie czeskiej z miejscowości Szylerzowice. Organizatorzy - samorządy Krzyżanowic oraz Šilheřovic pozyskały na to wsparcie z Funduszu Mikroprojektów w Euroregionie Silesia z programu Interreg V-A Republika Czeska – Polska, Oś Priorytetowa 4 - Współpraca instytucji i społeczności. Dofinansowanie 85% wyd. kwalifikowalnych + 5% budżet Państwa RP. Koszt to 73,7 tys. zł, a dofinansowanie 62,6 tys. zł.

Działania objęły: akademię zdrowia i bezpieczeństwa, warsztaty i konkursy kulinarne, „Spotkanie z kuchnią śląską" oraz kończący całość event pod nazwą "Śląskie tradycje kulinarne XXI wieku”, na którym wspólnie przygotowywano potrawy. W menu znalazły się kluski, sałatki, mięsa i dodatki, wykonane z ogromnym kulinarnym kunsztem. Nic w tym dziwnego, skoro gospodynie z gminy Krzyżanowc już nieraz dały popis swych umiejętności podczas dorocznych dwóch kiermaszy w Tworkowie. Bałazy nie krył uznania dla ich umiejętności. Był pod szczególnym wrażeniem pań z Bieńkowic. Radził, by kontynuować współpracę, tym razem na polu... nalewek.

Kuchnia pogranicza ulega ciągłym zmianom. Jest coraz odważniejsza i bogatsza w smaki. A oto, co sam mistrz zaproponował do wydawnictwa podsumowującego projekt.



Słodkie bułki z kartoflami i serem z dodatkiem konfitury

Składniki: 1 kg mąki, 250 l mleka, 30 g drożdży, 1 g soli, 100 g cukru, 100 g miodu, 6 jaj, 5 g cynamonu, 5 g ziela angielskiego, 5 g goździków, 5 g imbiru, 100 g rodzynek sułtańskich, 200 g masła, 300 g śliwek węgierek, 150 g cukru, sok z ½ cytryny

Ciasto: Z 100 ml mleka, drożdży, 3 łyżek cukru i 3 łyżek mąki przygotuj zaczyn, odstaw na 20 minut, mąkę wysyp do makutry lub dużej misy, połącz z zmielonymi w młynku przyprawami, rodzynkami, pozostałym cukrem, solą i wymieszaj, dodaj zaczyn drożdżowy oraz rozpuszczone przestygnięte masło, połącz wszystkie składniki nie zapominając o miodzie, wyrabiaj ciasto 10-12 minut, ciasto obsyp mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcie na minimum 1 godzinę. Teraz podziel ciasto na 8 części, z każdej uformuj wałek grubości około 2 cm, zwijaj wałek na kształt ślimaka, zaczynając od wewnątrz okręgu. Ślimaki ułóż na blaszce wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą pozostaw w ciepłym miejscu na 30-40 minut do wyrośnięcia, po tym czasie piecz w 175°C przez 20-30 minut. Konfitura ze śliwek: śliwki umyj, przetnij na pół, pozbaw pestek, smaż na suchej patelni przez 5 minut, następnie dodaj cukier i kontynuuj ogrzewanie przez około 30 -40 minut.

Zupa na kwaśnym mleku z boczkiem i grzanką

Zakwas - potrzebne składniki: 5 łyżek mąki pszennej razowej 2000 lub 1850, 500 ml wody, 4 ząbki czosnku, 3 liście laurowe, 5 ziaren ziela angielskiego, 1 łyżka otartego majeranku. Sposób przygotowania: do słoika wsyp mąkę, dodaję wodę i przekrojone na pół ząbki czosnku, wymieszaj, dodaj liście laurowe, majeranek i ziele, słoik przykryj gazą lub lnianą ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu przez 3-4 dni, zakwas mieszaj codziennie, gdy jest lekko kwaśny to znak, że jest już gotowy. Zakwas przelej do butelki i przechowuj w lodówce.

Kwaśna zupa mleczna

Potrzebne składniki: 500 g łopatki wieprzowej, 200 g kiełbasy wędzonej, 250 g kiełbasy białej surowej, 200 g boczku surowego wędzonego, 2 średnie cebule, 4 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 por, 1/4 selera, 1 pietruszka, natka pietruszki, koperek, 6 ziemniaków, 0,5 litra zakwasu, 0,5 litr wody, 2 litry kwaśnego mleka lub maślanki, 200 ml śmietanki 30%, 2 łyżki majeranku, sól, pieprz, 50g tartego chrzanu, 10 jajek.

Sposób przygotowania: boczek pokrój na drobną kostkę, przesmaż w suchym garnku z grubym dnem, dodaj mięso pocięte w średniej wielkości kostkę, dodaj cebulę, pokrojoną w piórka, smaż do zrumienienia się, dodaj pokrojone w plasterki: marchewkę, pietruszkę i seler oraz pokrojone grubo ziemniaki. Na samą górę połóż białe kiełbaski, kiełbasę pokrojoną w plasterki oraz rozgnieciony i posiekany czosnek. Garnek przykryj, płomień zmniejsz do minimum, gotuj 20 minut. Po tym czasie podlej mięso i warzywa zakwasem połączonym z wodą (pół na pół), gotuj 20 minut. Do zupy dodaj maślankę lub kwaśne mleko, majeranek, chrzan ze śmietanką, doprowadź do zagotowania. Dodaj pieprz, sól oraz drobno posiekaną pietruszkę i koperek. Podawaj z gotowanym jajkiem.

Wędzonka z owocowym gąszczem i saporem piwnym

Składniki: 500-700 g mięsa wieprzowego wędzonego (schab lub szynka), 250 g suszonych owoców(śliwek, moreli, jabłek), sok z cytryny, sól, pieprz, miód, 2 łyżki masła, ok. 1 łyżki mąki, 1 szklanka mieszanych owoców leśnych, ½ szklanki ciemnego piwa, 3 kromki razowego pieczywa, majeranek, papryka ostra, czosnek mielony, czosnek niedźwiedzi, kolendra, liść laurowy, ziele angielskie, 5 kajzerek, powidła śliwkowe

Suszone owoce zalej 500ml wody, odstaw na noc w zimne miejsce. Mięso zalej zimną wodą i gotuj ok. 60 minut w zależności od wielkości i grubości miesa. Namoczone owoce, przesmaż na maśle, dodaj 5-6 łyżke piwa, duś 30 minut. Mięso wyjmij i pokrój na porcje, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce. Do garczka włóż pokrojony w kostkę chleb, zalej go piwem dodaj przyprawy, gotuj około 15 minut, zblenduj. Sos owocowy, ponownie zagrzej, dopraw solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem. Kajzerkę przekrój na pół. Nasącz sosem owocowym, dodaj mięso, owoce leśne a z boku umieść sapor piwny. Opcjonalnie sos można zagęścić zasmażką (mąkę wymieszać z niewielką ilością wywaru. Masło stopić na patelni, dodać mąkę, zasmażyć. Wlać do reszty wywaru wraz z owocami, wymieszać i zagotować)

Kluseczki kładzione z nutą majeranku

Składniki: 1 jajko, 3/4 szklanki mąki pszennej, 1/2 łyżeczka soli, szczypta majeranku, 3-4 łyżki wody.

Do głębokiego talerza wlej rozbite jajko, dodaję wodę, sól oraz majeranek. Wymieszaj widelcem. Gdy masa będzie roztrzepana stopniowo dodaj mąkę i mieszaj a następnie ubijaj widelcem. Zagotuję wodę, posól ją odrobinę i kładź kluski. Najpierw zanurz łyżkę do zupy w wodzie, potem nabierz porcję wielości 1/3 łyżki i wkłóż do wody. Postępuj tak do czasu aż zużyjesz całe ciasto. Delikatnie wymieszaj kluski i poczekaj około 2 minut od zagotowania. Kluski kładzione wyławiaj łyżką cedzakową i podawaj z masłem, cukrem, bułeczką z masłem lub sosami.

opr. waw

Autor: (waw), fot. UG Krzyżanowice, redakcja@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Sport19 kwietnia 202407:19

Weekendowy Niezbędnik Kibica

Weekendowy Niezbędnik Kibica - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
(greh)
Reklama
Sport18 kwietnia 202409:01

Junior Trening Racibórz zaprasza na piłkarskie wakacje

Junior Trening Racibórz zaprasza na piłkarskie wakacje - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
opr. (greh), fot. FB/Junior Trening - Rozwój Młodego Piłkarza
Aktualności19 kwietnia 202409:03

Wyciek paliwa przy Wojska Polskiego

Wyciek paliwa przy Wojska Polskiego - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
red., fot. grupa Racibórz 112
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Strony Partnerskie19 kwietnia 202408:50

Powiatowy Informator dla Seniora 4/2024

Powiatowy Informator dla Seniora 4/2024 - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
materiał partnera
Aktualności18 kwietnia 202418:59

Międzyprzedszkolny konkurs regionalny

Międzyprzedszkolny konkurs regionalny - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
mat.nadesłany
Reklama
Aktualności19 kwietnia 202420:54

Zapisz się na szkolenie z ekspertami ZUS i PIP

Zapisz się na szkolenie z ekspertami ZUS i PIP - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Beata Kopczyńska, regionalny rzecznik prasowy ZUS województwa śląskiego
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Nasz Racibórz 29.03.2024
29 marca 202415:21

Nasz Racibórz 29.03.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.