Reklama

Najnowsze wiadomości

Aktualności13 czerwca 201712:15

Śląskie Smaki 2017. Takie cuda powstają na Śląsku

Śląskie Smaki 2017. Takie cuda powstają na Śląsku - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Region:

Kolejna edycja największej imprezy kulinarnej w regionie cieszyła się w tym roku szczególnym zainteresowaniem. Do siedziby ZespołuPieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny, współorganizatora festiwalu, przyjechało około 5 tys. osób. Był też akcent z powiatu raciborskiego.

„Ogrom zainteresowania festiwalem utwierdza nas w przekonaniu, że wciąż warto go organizować. To już dwunasty rok z rzędu, a ludzi, którzy przyjeżdżają na to wyjątkowe wydarzenie, co roku jest więcej” - mówi Agnieszka Sikorska, dyrektor Śląskiej Organizacji Turystycznej.

Festiwal Śląskie Smaki pozwala odkrywać na nowo zapomniane smaki, często smaki dzieciństwa, a tradycyjne potrawy pokazuje w nowoczesnym wydaniu. Tak jak zwycięzca konkursu kulinarnego w kategorii profesjonalistów, Holiday Inn w Dąbrowie Górniczej zachwycił jury podając modrą kapustę w... sajgonce, czyli papierze ryżowym.

W tegorocznym konkursie wystartowały dwadzieścia dwie drużyny: 9 drużyn amatorów, 8 drużyn profesjonalistów i 5 szkół gastronomicznych. Jedni inspirowali się miejscem festiwalu i przygotowali potrawy z grzybów, inni szli w nowoczesną formę, jak Qubus Hotel Bielsko-Biała, a jeszcze inni, jak Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie, czerpali z natury w pełnym tego słowa znaczeniu. Panie przygotowały bowiem ciasto akacjowe.

Emocje towarzyszyły jednak nie tylko uczestnikom konkursu kulinarnego. Remigiusz Rączka i Sebastian Humski podczas Bitwy Smaków o przewrotnym tytule: Kurka kontra gąska, przygotowali dania z grzybów, które zachwyciły publiczność tak bardzo, że ta ogłosiła remis.

Wydarzeniu towarzyszyła oprawa muzyczna przygotowana specjalnie dla Śląskich Smaków przez artystów Zespołu „Śląsk”, pojawił się też zespół Kola & Jula i Kabaret Rak. Zakończeniem festiwalu był jak co roku występ galowy Zespołu „Śląsk”. Nie zabrakło także lokalnych producentów żywności i atrakcji dla dzieci.

Potrawy oceniali:

W kategorii amatorzy:

Artur Zaskórski – szef kuchni kiedyś w „Starej Piekarni, dzisiaj w restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki „Frykówka” w Pszczynie, wielokrotnie nagradzany na Festiwalu Śląskie Smaki
Dobrawa Skonieczna-Gawlik – etnograf, naukowiec i badacz kultury i obrzędów województwa śląskiego, ze szczególnym uwzględnieniem Zagłębia Dąbrowskiego, wielokrotna jurorka konkursów regionalnych
Renata Bielesz – właścicielka agroturystyki „Na Połomiu” w Istebnej, miejsca słynącego ze wspaniałej kuchni beskidzkiej; wielokrotna jurorka Festiwalu Śląskie Smaki
W kategorii profesjonaliści:

Krzysztof Peć – szef kuchni dotychczas w czterech restauracjach, obecnie restauracji Kuchnia Otwarta Hotelu Best Western – restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki; wielokrotny juror Festiwalu Śląskie Smaki
Teresa Wielgomas – kucharz, zarządca restauracji w obiektach wypoczynkowych i hotelowych, obecnie specjalista kuchni regionalnej w Zespole Pieśni i Tańca „Śląsk”
Helena Legierska – kucharz, pedagog, od lat 90. właścicielka restauracji Chata Olimpijczyka Jasia i Helenki w Wiśle – restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki. Znana z promowania kuchni beskidzkiej.
W kategorii uczniów szkół gastronomicznych:

Sebastian Humski – szef kuchni dotychczas w trzech restauracjach, obecnie Zajazd Hetman w Lgocie Murowanej na Jurze – restauracji Szlaku Kulinarnego Śląskie Smaki
Małgorzata Kłych – etnograf, pedagog, badacz kultury województwa śląskiego, w szczególności Górnego Śląska; wielokrotna jurorka regionalnych konkursów kulinarnych
Agnieszka Wolska – nauczyciel gastronomii w Zespole Szkół Ekonomicznych w Dąbrowie Górniczej.
Złote, Srebrne oraz Brązowe Durszlaki, jak i tytuł Eksperta Śląskich Smaków 2017 zdobyli:

w kategorii szkół gastronomicznych:

1 miejsce: Kacper i Wiktoria ZSE im. Oskara Langego w Wodzisławiu Śląskim (przygotowywali: gołąbek z kaszą orkiszową i grzybami oraz sosem grzybowym, zupa krem ze skorzonery na kaczym wywarze z kuleczkami mięsnymi w ziołowej panierce oraz czipsem ze skorzonery, policzki wieprzowe z purre z pieczonym czosnkiem, sosem rabarbarowym, groszkiem cukrowym, pietruszką, czipsami warzywnymi, kruszonką ziołową oraz tiulem)
2 miejsce: Tyskie Łobuz – Zespół Szkół nr 7 w Tychach (batonik z musem i kremem żurkowym, zupa piwna z twarogiem i chipsem z boczku, królik sous vide, sos rabarbarowy, puree z bobu, szparagi z masłem palonym)
3 miejsce: Gryfne Kuchciki – Technikum Gastronomiczne w Tarnowskich Górach (śląskie racuchy z jabłkiem podane na musie z rabarbaru oraz owocami lata, dyniowa zupa z kluskami kładzionymi, pierś z gęsi z puree chrzanowym oraz sosem śliwkowym podana z młodymi karmelizowanymi marchewkami i cukinią)
w kategorii amatorów:

1 miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Wygodzie (racuchy z jabłkami i cukrem pudrem, zalewajka na wędzonce, pierogi z kapustą kiszoną i grzybami leśnymi)
2 miejsce: Rada Powiatowa Kół Gospodyń Wiejskich w Kłobucku (ciasto murzynek i ciasto akacjowe, zestaw nalewek zdrowotnych, zupa baniowa z zacierkami, kacze udka duszone z jabłkiem we własnym sosie, kasza jęczmienna w warzywach, buraczki zasmażane)
3 miejsce: Kulinarne Nawigacje (nabombany faworek, owocowa breja z bezowymi chmurkami, czorne pierogi z waniliową zołzą)
w kategorii profesjonalistów:

1 miejsce: Holiday Inn (szpajza cytrynowo-kakaowa, chutney z rabarbaru, tuile z truskawek i chili, sos kogel-mogel, czekoladowa ziemia, żur śląski, chrupiący boczek, kluseczki grzybowe, piana chrzanowa; rolada śląska, modra kapusta, papier ryżowy, kluseczki śląskie, młoda marchew)
2 miejsce: Hotel Spa Laskowo Restauracja Orzech i Miód (żebro wołowe, marynowana czerwona kapusta, kartoflanka, comber z jelenia, bigos z jarmużu, kopytka z palonym sianem)
3 miejsce: Qubus Hotel Bielsko-Biała (wątróbka/krupniok/koper/ogórek, borowik/szalotka/żółtko/mini marchew/pietruszka, dzik/topinambur/demi-glace z słonecznikiem/słodki ziemniak/młody jęczmień)

Autor: slaskie.pl,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Nasz Racibórz 29.03.2024
29 marca 202415:21

Nasz Racibórz 29.03.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.