Raciborska kuchnia z przełomu XIX i XX wieku. Jak odżywiali się wówczas raciborzanie?
Muzeum w Raciborzu przygotowało wystawę czasową na temat kuchni raciborskiej. Odwiedzając wystawę dowiemy się,k za pomocą jakich sprzętów przygotowywano posiłki, czy raciborzanie na przełomie XIX i XX wieku odżywiali się zdrowiej niż my oraz jak wyglądało wówczas najważniejsze pomieszczenie w domu, czyli kuchnia.
Wernisaż wystawy odbędzie się już jutro o godzinie 17.00 w raciborskim Muzeum. Podziwiając ekspozycje każdy znajdzie coś dla siebie. Eksponaty, które pozyskało Muzeum pochodzą z naszych terenów, więc ukazują doskonale, jak zmieniała się śląska kuchnia na przełomie XIX i XX wieku.
- Dawniej kuchnia stanowiła centrum życia rodzinnego, w każdej chacie było to najważniejsze pomieszczenie. W kuchni nie tylko przygotowywano i spożywano posiłki, ale także spano. Jej najważniejszym elementem był ogromny piec, który zazwyczaj zajmował znaczą część pomieszczenia. Z uwagi na to, że w tamtych czasach każda rodzina była wielodzietna, dzieci spały na ławach lub w łóżku z rodzicami, które także stało w kuchni. Staraliśmy się za pomocą wystawy odwzorować część takich pomieszczeń - powiedziała Julita Ćwikła, komisarz wystawy.
Najwięcej emocji dostarczą odwiedzającym dawne bifeje, czyli meble kuchenne, które do niedawna jeszcze znajdowały się w babcinych kuchniach. - W naszej ekspozycji znajduje się piękny bifej z Brzezia, który stolarz wykonał specjalnie dla swojej córki w wianie, a ona podarowała go teraz nam. Bardzo modne były wtedy przeróżne ornamenty na meblach o tematyce roślinnej, np. róża kulista, czy tulipan. jeśli chodzi o kolorystykę, to przeważał zielony i niebieski - mówi Julita Ćwik.
Z uwagi na okres przedświąteczny jedną z ekspozycji stanowi stół tradycyjnie przygotowany do wieczerzy wigilijnej oraz choinka ozdobiona tak, jakby przygotowywała ją nasza babcia, czy prababcia.
Sponsorzy wystawy to: Restauracja Brax'Ton, Zakład rzeźniczo-wędliniarski Ernestyn Janeta, Złoty Kłos i RSP Cyprzanów. Podczas wernisażu, który odbędzie się 5 grudnia o godz. 17.00 przewidziano także degustację przekąsek, przygotowanych przez sponsorów.
Fot. Mariusz Dmowski
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany