W gminie Kornowac ruszył projekt Polsko-czeska promocja zdrowia, ekologii i spędzania wolnego czasu
We współpracy z restauracją "Zodiak" został zorganizowany turniej kulinarny, w którym uczniowie w mieszanych, polsko-czeskich trzyosobowych zespołach przygotowywali przystawkę, sałatkę oraz deser na bazie zdrowych produktów: owoców, warzyw, ziół, jogurtów itp. Każdy zespół miał swoje stanowisko pracy i samodzielnie musiał wybrać produkty do przygotowania potrawy. Produkty były ustawione na osobnym stoliku, a czas na wykonanie przystawki, sałatki i deseru był ograniczony do 30 minut. Uczniowie pracowali pod fachowym okiem profesjonalnego kucharza oraz pod czujną obserwacją jury. Po każdym wykonaniu potrawy następowała jej ocena w skali punktowej. Liczył się smak, sposób podania, porządek na stanowisku pracy oraz podział zadań w zespole. Kucharz przyznawał jeden dodatkowy punkt dla drużyny, która jego zdaniem najlepiej przygotowała swoje danie.
Na koniec wyłoniono zwycięzców i wręczono im atrakcyjne nagrody. Atmosfera towarzysząca temu kulinarnemu konkursowi była bardzo przyjemna, pełna emocji i satysfakcji. Okazało się, że podczas takich przedsięwzięć nie ma żadnych barier w komunikacji.
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany