Reklama

Najnowsze wiadomości

Styl życia7 maja 201409:29

Przepisy na grilla

Przepisy na grilla - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Sezon grillowy w pełni rozpoczęty – to najlepsza alternatywa, aby spotkać się z najbliższymi i spędzić czas na świeżym powietrzu. Nie każdy jest jednak zwolennikiem tłustej karkówki, czy kiełbasy. Co zrobić, aby grill kojarzył się także ze zdrowym, urozmaiconym i smacznym jedzeniem? Dietetyczka Naturhouse podzieliła się z nami przepisami na wyszukane dania grillowe, które przekonają nawet największego mięsożercę.

Krewetki tygrysie w curry


Składniki:

ok 10 szt. krewetek tygrysich
3­4 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
curry
średniej wielkości ananas
papryka czerwona
patyczki do szaszłyków


Dressing musztardowo ­ jogurtowy:

jogurt naturalny grecki light 150 g
łyżka stołowa oliwy z oliwek
łyżeczka musztardy dijon
świeży koperek
sos sojowy
pieprz

Sposób przygotowania:

Krewetki umyć i oczyścić. Zamarynować w mieszance oliwy z oliwek, szczypty curry i przeciśniętym przez praskę czosnku. Pozostawić w marynacie przez 2 – 3 godz. Ananasa i paprykę obrać, usunąć części niejadalne i pokroić w kostkę o wielkości 2 cm. Nabijać na patyczki do szaszłyków na przemian krewetka – ananas – papryka. Piec na grillu wyłożonym folią aluminiową, podczas grillowania obracać aż do miękkości.

Dresing:

Wymieszać składniki i pozostawić w lodówce na ok 15 min.



Sakiewki warzywne z Grilla


Składniki :

•         2 średnie cukinie
•         1 bakłażan
•         cebula czerwona
•         papryka żółta, zielona i czerwona
•         4 ząbki czosnku
•         3­4 łyżki oliwy z oliwek
•         puszka białej fasoli
•         zioła prowansalskie
•         folia aluminiowa


Przygotowanie:

Cukinie kroimy w większą kostkę, podobnie papryki. Cebulę kroimy w plastry. Bakłażana natomiast kroimy w 1,5 cm plastry układamy na ręczniku papierowym i opruszamy solą, aby pozbyć się gorzkiego posmaku. Następnie kroimy bakłażana w paski. Wszystkie warzywa mieszamy ze sobą w dużej misce dodając stopniowo przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, zioła prowansalskie. Całość pozostawiamy w lodówce na ok 2 godziny. Po wyciągnięciu warzyw zlodówki dodajemy białą fasolę odsączoną z zalewy. Mieszamy. Z Foli aluminiowej wycinamy kwadraty, nakładamy farsz i szczelnie zawijamy. Grillujemy warzywa do miękkości.Podawać z jogurtem greckim.


Grillowane buraki w balsamico z fetą


Składniki:

2 średniej wielkości buraki
2 łyżki oliwy z oliwek
50 sera feta light (12% tłuszczu)
2 łyżki gęstego sosu balsamico
2 ząbki czosnku
kilka ziarenek kminku
zioła prowansalskie

Sos balsamico:

Składniki:

• 1 łyżka octu balsamicznego
• 3 łyżki oliwy z oliwek
• szczypta soli morskiej

Składniki dokładnie wymieszać (można trzepaczką rózgową).


Przygotowanie buraków:

Buraki umyć, podgotować z kminkiem. Po wstępnym podgotowaniu obrać buraki ze skórki. Następnie pokroić na 1.5 cm plastry zamarynować w oliwie z oliwek, sosie balsamico i czosnku, pozostawić na noc w lodówce. Układać na grilla wyłożonego folią aluminiową. W ostatnich minutach grilowania ułożyć na plastrach buraków kawałki fety i posypać ziołami prowansalskimi.

Autor: ,

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Komentarze pod tym artykułem zostały zablokowane.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 26.04.2024
25 kwietnia 202419:33

Nasz Racibórz 26.04.2024

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.