Reklama

Najnowsze wiadomości

Kultura i edukacja11 listopada 201707:50

Polskie aperitivo w Barcellonie Pozzo di Gotto na Sycylii

Polskie aperitivo w Barcellonie Pozzo di Gotto na Sycylii  - Serwis informacyjny z Raciborza - naszraciborz.pl
0
Reklama
Racibórz:

Uczniowie CKZiU nr 1 kochają Polskę. To nie przypadek, że publikujemy ten artykuł w dzień 99. Rocznicy Odzyskania Niepodległości. W czasie pobytu na zagranicznych praktykach na Sycylii w ramach realizacji projektu Erasmus+ „Europejska wymiana doświadczeń szansą na nowoczesną szkołę zawodową” uczniowie CKZiU nr 1 w Raciborzu zorganizowali 23 października Dzień Polski. 

Przygotowania rozpoczęły się już w Polsce, ponieważ trzeba było ustalić menu i kupić niektóre typowo polskie produkty, takie jak zakwas do żurku, polski twaróg, ogórki kiszone i kiełbasę. Aperitivo to dla Sycylijczyków czas po zachodzie słońca, który spędzają wśród przyjaciół popijając granitę i częstując się zakąskami. Uczniowie Centrum postanowili połączyć polskie i włoskie tradycje. Zostali zaproszeni wszyscy pracownicy biura A Rocca - naszego włoskiego partnera oraz właściciele zakładów pracy, w których uczniowie odbywali swoje praktyki. Uczniowie zaserwowali dania kuchni polskiej i śląskiej: żurek z kiełbasą, rolady z kluskami śląskimi i modrą kapustą, roladki z indyka, pierogi ruskie oraz pierogi ze szpinakiem i fetą, sałatkę ziemniaczaną i słodki deser w patriotycznych, biało-czerwonych barwach - sernik na zimno.

Dla uczniów Centrum, Dzień Polski rozpoczął się już we wczesnych godzinach przedpołudniowych. Wszyscy z ogromnym zaangażowaniem wykonywali przydzielone wcześniej zadania. Technicy analitycy przygotowywali quiz o Polsce i sałatkę ziemniaczaną, technicy usług fryzjerskich prezentację multimedialną oraz pierogi i kluski śląskie a technicy usług gastronomicznych żurek i rolady. Swoje kulinarne umiejętności wykorzystały również pani Dębczak i pani Chyrchel, przygotowując wspólnie sernik. Uczniowie wykazali się wyjątkowymi umiejętnościami, okazało się, że fryzjerzy świetnie ubijają śmietanę tarką do warzyw, a ciasto na pierogi można rozwałkować butelką, którą później wykorzystuje się również do roztłuczenia rolad. Wśród śmiechu i zabawy przygotowano smaczne potrawy.
Miejscem spotkania był Hotel George, który tego wieczoru przystrojony został w biało-czerwone barwy. Wieczór rozpoczął się kulinarna ucztą, w czasie której największym powodzeniem cieszyły się dania kuchni śląskiej oraz pierogi. Naszych gości zainteresowała również prezentacja multimedialna o Polsce oraz quiz. Najwięcej trafnych odpowiedzi podał Santino di Pietro, opiekun praktyk uczniów technikum analitycznego, za co otrzymał słodki upominek jako nagrodę. Czas przyjemnie minął na wspólnych rozmowach i pamiątkowych zdjęciach.

Ten wieczór z pewnością pozostanie na długo w pamięci uczniów i zaproszonych gości.

Opracowały Joanna Chyrchel i Anna Dębczak

Autor: CKZiUnr1 , redakcja@naszraciborz.pl

Bądź na bieżąco z nowymi wiadomościami. Obserwuj portal naszraciborz.pl w Google News.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Komentarze (0)

Aby dodać komentarz musisz być zalogowany

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Partnerzy portalu

Dentica 24
ostrog.net
Szpital Rejonowy w Raciborzu
Spółdzielnia Mieszkaniowa
Ochrona Partner Security
Powiatowy Informator Seniora
PWSZ w Raciborzu
Zajazd Biskupi
Kampka
Nasz Racibórz - Nasza ekologia
Materiały RTK
Fototapeta.shop sklep z tapetami i fototapetami na zamówienie
Reklama
Reklama

Najnowsze wydania gazety

Nasz Racibórz 26.04.2024
25 kwietnia 202419:33

Nasz Racibórz 26.04.2024

Nasz Racibórz 19.04.2024
19 kwietnia 202421:56

Nasz Racibórz 19.04.2024

Nasz Racibórz 12.04.2024
12 kwietnia 202415:22

Nasz Racibórz 12.04.2024

Nasz Racibórz 05.04.2024
7 kwietnia 202412:45

Nasz Racibórz 05.04.2024

Zobacz wszystkie
© 2024 Studio Margomedia Sp. z o.o.