Co robić, by upał był lżejszy do zniesienia?
Unikać kalorycznych, tłustych oraz gorących potraw. Jeść raczej rzeczy lekkostrawne. Słodzone, gazowane napoje zastąpić wodą mineralną – to niektóre z zaleceń specjalistów na upalne dni. Jak jeszcze radzić sobie z gorącem?
Można zdecydować się na starą żeglarską miksturę: podczas rejsów morskich czy nawet regat na jeziorach wielu z nich pije gorącą herbatę z solą. Nie obniża ona sztucznie temperatury naszego organizmu tak jak zimne napoje, przez które tylko jeszcze bardziej odczuwamy ciepło. Dodatkowo jeszcze zapobiega nadmiernej utracie wody, bo sól ją zatrzymuje. Uzupełnia też elektrolity, które tracimy wraz z potem. Można sięgnąć po ogórki czy arbuzy. W ponad 90 procentach składają się z wody, więc będą jej cennym i efektywnym źródłem, bo nie wydalimy ich tak szybko jak zwykłej mineralnej.
Możemy pomóc naszemu organizmowi w radzeniu sobie z upałami także przez okłady z wilgotnych ręczniczków. Woda parując chłodzi nas tak jak pot, a nasz organizm się nie odwadnia. Z kolei jeśli jesteśmy w domu, to poza zasłonięciem okien od nasłonecznionej strony i zrobieniem przeciągów, postaw kilka miednic z wodą. Tak jak nasze ciało schładza się dzięki potowi, tak powietrze w domu będzie zimniejsze dzięki parowaniu wody.
Wysokie temperatury są nie tylko uciążliwe, ale i niebezpieczne dla zdrowia. Lekarze co roku apelują, by osoby starsze powstrzymały się w upały od wychodzenia z domów. Ten sam apel kierowany jest też do osób z chorobami układu oddechowego, ale głównie tak zwanych sercowców. Upały wpływają bardzo źle na funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego, z którym problem mają zwykle osoby starsze.
Skwar może wywołać u nich duszności, zaburzenia widzenia, ale też silne bóle w klatce piersiowej. Wyższa temperatura podnosi też drastycznie skłonność do zakrzepów, które w skrajnych przypadkach prowadzą do śmierci. Niestety, jak wynika z badań Światowej Organizacji Zdrowia, w upały liczba zgonów wzrasta nawet o 30 proc.
fot. archiwum portalu
Komentarze (0)
Aby dodać komentarz musisz być zalogowany