Smacznie, zdrowo i ziołowo!
Pierwszego kwietnia niejeden mieszkaniec Kuźni Raciborskiej przecierał oczy ze zdumienia, kiedy przy paskudnej pogodzie ulicami miasta wędrowała liczna grupa młodych ludzi z krzesłami, stołem, innymi kuchennymi gadżetami i transparentami zatrzymując się przy każdym napotkanym sklepie z żywnością i odgrywając scenkę rodzajową z użyciem noszonych przez siebie gadżetów.
Młodzi ludzie odgrywali scenki rodzajowe przedstawiające właściwy i niewłaściwy sposób zachowania przy stole. Jak się okazuje nie chodziło bynajmniej o prima aprilisowy żart, ale o poważny happening zorganizowany w ramach kampanii „Żyj smacznie i zdrowo”. To uczniowie klasy III a kuźniańskiego gimnazjum wspólnie ze swoją wychowawczynią, Edytą Procek propagowali zasady zdrowego odżywiania, zachęcali do zdrowego gotowania i spożywania posiłków w rodzinnym gronie. W ramach tegoż happeningu gimnazjaliści odwiedzili też swoich młodszych kolegów i koleżanki w przedszkolach numer 1 i 2 a nawet miejscowy ratusz. Tam siedmioosobową delegację przyjął osobiście burmistrz Paweł Macha, zaś reszta licznej ekipy skandowała pod urzędem hasła promujące zasady zdrowego żywienia i traktowania jedzenia nie, jako samej tylko fizycznej potrzeby zaspokojenia głodu, ale jako pewnego rytuału, sposobu komunikacji rodzinnej, czy międzypokoleniowej.
Przygotowania do realizacji happeningu trwały kilka miesięcy. W ich ramach młodzież uczyła się technik kulinarnych, zasad zdrowego odżywiania, zasad właściwego zachowania przy stole, poznawała smaki i aromaty domowej kuchni. Dużo uwagi poświęcano doborowi właściwych, naturalnych przypraw i ziół. Przygotowano też ulotki rozdawane w trakcie happeningu, w których oprócz 10 zasad racjonalnego żywienia przedstawiono właściwości lecznicze ziół i przypraw.
Kilka dni wcześniej, w sobotę 28 marca młodzież wspólnie z nauczycielami i dyrekcją przygotowała śniadanie wielkanocne dla emerytowanych pracowników szkoły. W przedsięwzięciu udział wzięło około 40 zaproszonych gości, którzy zachwyceni byli zarówno pomysłem, jak i jego realizacją w postaci bogato nakrytych stołów wielkanocnych.
- Pragniemy wykorzystać atmosferę zbliżających się świąt kierując szeroki apel do społeczeństwa o pielęgnowanie tradycji. A więc również o wspólne zasiadanie do stołu. Okazuje się bowiem, że w wielu rodzinach komunikacja werbalna dawno już zastąpiona została komunikacją z użyciem różnego rodzaju komunikatorów. Ludzie przestają ze sobą rozmawiać a zaczynają się ze sobą komunikować. A to duża różnica. Zasadne stają się więc obawy, że wkrótce rodzice w czasie posiłku otrzymają smsa od własnego dziecka, siedzącego przy tym samym stole, ponieważ nie będą potrafili ze sobą rozmawiać. Zależy nam, by młodzi ludzie w dobie rozwiniętych technik komunikacyjnych, gdzie na każdym kroku towarzyszy im telefon komórkowy i tablet zauważyli piękno świąt, poczuli atmosferę rodzinnych, wspólnych posiłków i wartość szczerych rodzinnych rozmów”. Te dwa ostatnie elementy są ze sobą ściśle związane – powiedział Sabina Chroboczek-Wierzchowska, koordynator akcji.
- Uczniowie chętnie brali udział w tym wydarzeniu. Przygotowali transparenty, różne prezentacje i posiłki. W czasie zajęć zwracałam uwagę na estetykę potraw i stołu. Prowadzone były także zajęcia barwienia jaj wielkanocnych i innych potraw barwnikami naturalnymi. Zajęcia przygotowawcze sprawiły nam wszystkim wielką satysfakcję -podsumowała Edyta Procek, wychowawca klasy.
„Żyj smacznie i zdrowo” to program edukacyjny marki WINIARY, prowadzony we współpracy z Federacją Polskich Banków Żywności w polskich gimnazjach.
Komentarze (0)
Komentarze zostały zablokowane.